Καλοκαίρι 2019 !
 
 
 
Αγαπητοί φίλοι & συνεργάτες,

Επισήμως καλοκαίρι 2019! Βρισκόμαστε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και αρχικά ευχόμαστε αυτό το καλοκαίρι να έχουμε όσες λιγότερες δασικές πυρκαγιές γίνεται χωρίς θύματα.
 
Το  Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αυτή τη θερινή περίοδο, έχει θέσει σε λειτουργία την Υπηρεσία δορυφορικής τηλεπισκόπησης παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (FireHUB) για την έγκαιρη ανίχνευση  και παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών, κάθε 5 λεπτά της ώρας, σε 500 μ. χωρική ανάλυση, για κάθε γεγονός πυρκαγιάς που συμβαίνει στη χώρα μας. 
 
Το σύστημα FireHUB αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και παρέχεται δωρεάν με πλήρη υποστήριξη από την ομάδα του BEYOND, στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


Επίσης, οι υπηρεσίες του FIREHUB  προσφέρονται  επιχειρησιακά στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), το οποίο αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών φορέων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων από τις δασικές πυρκαγιές σε ευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και ευρύτερα στις γειτονικές περιοχές.
 
Συγκεκριμένα, το BEYOND στο πλαίσιο του προγράμματος EFFIS, έχει αναλάβει την παροχή σε πραγματικό χρόνο μιας σειράς προϊόντων ταχείας ανίχνευσης των ενεργών εστιών και της αποτίμησης-χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων, καλύπτοντας ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο.

 
Οι υπηρεσίες μας αλλά και η ομάδα μας, παραμένει στη διάθεση της πολιτείας και των αρχών πολιτικής προστασίας για όποια ανάγκη προκύψει στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε άλλης φυσικής καταστροφής. Στόχος μας είναι να διαθέτουμε στην πολιτεία την αμέριστη υποστήριξη μας και τεχνογνωσία, προς όφελος τους πολίτη και του περιβάλλοντος.

Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι μία από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η ραγδαία αύξηση των φυσικών καταστροφών μέσω της ενίσχυσης των ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασία, πλημμύρες, κ.α.) σε ολόκληρο τον κόσμο, ασκώντας πίεση σε υποδομές και συστήματα ζωτικής σημασίας.
 
Οι επιστήμονες παγκοσμίως καλούνται να αναπτύξουν συστήματα έγκαιρης παρακολούθησης και πρόγνωσης με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και την χάραξη στρατηγικής στην αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η δορυφορική παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών, αποτελεί έναν από τους βασικούς επιστημονικούς τομείς του Κέντρου Αριστείας BEYOND. Η ενεργή συμμετοχή του Κέντρου  σε ευρωπαϊκά έργα και επιχειρησιακές δράσεις όπως το διαστημικό πρόγραμμα Copernicus της EE και δράσεις όπως το EFFIS, εξασφαλίζουν την ωρίμανση της σχετικής έρευνας και την ανάπτυξη επιχειρησιακών υπηρεσιών που απαιτούνται σε επίπεδο  Λήψης Αποφάσεων.

 
Copyright © 2019  BEYOND Centre, All rights reserved.

National Observatory of Athens

Institute for Astronomy, Astrophysics, Space Applications & Remote Sensing

Vas. Pavlou & I. Metaxa, Penteli GR-15 236, Greece

E: christia@noa.gr
http://beyond-eocenter.eu/