Η υπηρεσία FireHUB του Κέντρου Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ  ανιχνεύει και παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές, κάθε 5 λεπτά της ώρας, σε 500 μ. χωρική ανάλυση και μοντελοποιεί με αντικειμενικές δορυφορικες λήψεις τη χωρική διασπορά της πυρκαγιάς και της έντασης του φαινομένου, για κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σάββατο 10/8/2019, το σύστημα Firehub από τις πρώτες πρωινές ώρες κατέγραψε το γεγονός μέσω δορυφορικής παρακολούθησης από τα δορυφορικά συστήματα Metsosat Second Generation 2, 3, και 4.

img1

Η παρακολούθηση της πυρκαγιάς γινονταν σε πραγματικό χρόνο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 11/8/2019 παρόλο που φαινόταν ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση το σύστημα μας που συνέχιζε να καταγράφει την εξέλιξη διαπίστωσε αναζωπύρωση σε σύγκριση  με την ένταση της πυρκαγιάς κατά την διάρκεια της νύχτας που η πυρκαγιά ήταν φαινομενικά στο monitor σε ύφεση.

img2

Στις 10.45 πμ τοπική ωρα της Κυριακής  το σύστημα FireHub κατέγραψε μεγαλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς οπως φαίνεται και  στην παρακάτω εικόνα. Η ομάδα του Κέντρου BEYOND που παρακολουθεί το γεγονός και βρίσκεται σε ετοιμότητα θα δώσει με τις πρώτες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες πολικής τροχιάς  που θα λάβει την πρώτη εκτίμηση της καμένης έκτασης.

img3