viber image 2020 10 22 16 56 55

Τέθηκε σε λειτουργία το επιχειρησιακό σύστημα του FloodHub για την λεκάνη απορροής Μάνδρας – Μαγούλας – Ελευσίνας, και η ομάδα του Κέντρου Επιστημών Παρατηρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών βρέθηκε σήμερα στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο «Μίμης Δούκας» για να παρουσιάσει και να εκπαιδεύσει εκπροσώπους από τους σχετικούς Δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία αλλά και τους Συλλόγους Εθελοντών της περιοχής.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου, με επικεφαλή τον Δρ. Χάρη Κοντοέ, σε συνεργασία με την ερευνήτρια Αλεξία Τσούνη.


Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ο υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχος Δημήτρης Πατράκης.


Ο κύριος Κοσμόπουλος συνεχάρη το Δήμαρχο Χρήστο Ε. Στάθη για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, και τους ανθρώπους του BEYOND, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε αντίστοιχες ενέργειες για την προστασία όλης της Δυτικής Αττικής.


Οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Κολοβέντζος, Ευαγγελία Κουτσοδήμα, Σωτηρία Αργυρίου συνόδευσαν το Δήμαρχο Χρήστο Ε. Στάθη ο οποίος ευχαρίστησε τους Συλλόγους Εθελοντών για την παρουσία τους, τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και το Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, το Διευθυντή Ερευνών ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ, Δρ. Χάρη Κοντοέ και την ερευνήτρια κα Αλεξία Τσούνη για την επιστημονική κατάρτιση και τις γνώσεις σε μια σημαντική προσπάθεια πρόληψης των σφοδρών καιρικών φαινομένων που κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους.


Πιο συγκεκριμένα , η αναβαθμισμένη υπηρεσία FloodHub αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις, υδρολογικά και υδραυλικά μοντέλα, καθώς και δεδομένα πληθοπορισμού, εξασφαλίζει την αξιόπιστη προσομοίωση και παραγωγή επιχειρησιακής εικόνας της πλημμύρας κάθε 5-15 λεπτά της ώρας, με στόχο όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα λαμβάνουν επιχειρησιακές εικόνες εκτίμησης στάθμης και έκτασης της πλημμύρας σε πραγματικό χρόνο για την διαχείριση της καταστροφής.


Οι επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις λαμβάνονται τηλεμετρικά από 3 σταθμούς που εγκαταστήσαμε πρόσφατα με συγχρηματοδότηση από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMURBS/ERA-PLANET, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία METRICA. Οι σταθμοί αυτοί δίνουν μετρήσεις για 10 παραμέτρους μέσω της πλατφόρμας https://meteoview2.gr/home: βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία, και ηλιακή ακτινοβολία.
Τα δορυφορικά δεδομένα είναι υψηλής χωρικής ανάλυσης 10 m και λαμβάνονται από τους δορυφόρους Sentinels του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus που συλλέγει το Ελληνικό Mirror Site του BEYOND/EAA.


Τα δεδομένα πληθοπορισμού συλλέγονται από τους πιστοποιημένους χρήστες (πολιτική προστασία, πυροσβέστες, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, εθελοντές κτλ.) σε μια δυναμική πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowdsourcing) που έχουμε αναπτύξει, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση τόσο από υπολογιστή όσο και από κινητό τηλέφωνο.

To βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

   viber image 2020 10 22 16 57 04viber image 2020 10 22 16 57 19