Copernicus Αλβανια website

Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέπτονται την Αλβανία προκειμένου να συμμετέχουν σε ενημερωτικές δράσεις για το πρόγραμμα Copernicus και το Δίκτυο GEO-CRADLE. Οι ενημερωτικές δράσεις γίνονται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνουν παρουσιάσεις σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Πρώτη στάση θα είναι στις 9 Μαΐου η πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, όπου θα συνδιοργανωθεί με την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας σχετική Ημερίδα με τίτλο “Capacity building and Earth observation at the Balkans Region: the showcase of the GEO-CRADLE Initiative”. Στην Ημερίδα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Αλβανίας και μέλη του Δικτύου GEO-CRADLE, θα παρουσιαστεί το Δίκτυο GEO-CRADLE, μέσα από πρακτικά παραδείγματα που αφορούν την σημασία της περιφερειακής προσέγγισης της παρατήρησης της γης μέσα από δεδομένα,  εφαρμογές και υπηρεσίες. Την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι του Κέντρου BEYOND θα βρίσκονται στο Αργυρόκαστρο προκειμένου να ξεκινήσουν τον κύκλο παρουσιάσεων του Προγράμματος BeyondEDU σε μαθητές και μαθήτριες της Δρόπολης και του Αργυροκάστρου.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Μαΐου, θα γίνει Ημερίδα για το Πρόγραμμα Copernicus στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που θα ήθελαν να μάθουν πως θα επωφεληθούν από τα δορυφορικά δεδομένα. Στόχοι της ημερίδας που διοργανώνεται είναι η παρουσίαση του Προγράμματος Copernicus, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο κοινό και η ενημέρωση φορέων και οργανισμών για τη χρήση των υπηρεσιών του Copernicus στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Η ημερίδα εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, επιδιώκοντας να προσεγγίσει όλο το τοπικό οικοσύστημα που ασχολείται με την παρατήρηση και δορυφορική τηλεπισκόπηση της Γης.

Στις 11 και 12 Μαΐου οι παρουσιάσεις στα σχολεία θα συνεχιστούν αυτή τη φορά στο Δήμο Φοινικαίων για μαθητές σχολείων της περιοχής της Φοινίκης και των Άγιων Σαράντα.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου στους Άγιους Σαράντα και συγκεκριμένα στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Τιράνων θα διοργανωθεί ένα θεματικό σεμινάριο για τον τομέα της Βιώσιμης Γεωργίας, στο οποίο οι ερευνητές του Κέντρου BEYOND θα παρουσιάσουν πλατφόρμες ευφυούς γεωργίας στους ενδιαφερομένους.

Η επίσκεψη στην Αλβανία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου, με επίσκεψη στο Σχολείο Όμηρος Χειμάρρας. 

Το Πρόγραμμα Copernicus

Το “Copernicus” είναι το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεω-επισκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα. Οι υπηρεσίες και τα δεδομένα του προγράμματος Copernicus παρέχονται δωρεάν στους χρήστες και αφορούν στους τομείς της Ατμόσφαιρας, της Θάλασσας, της Ξηράς, της Κλιματικής Αλλαγής, της Ασφάλειας και στις Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Στο πλαίσιο των δράσεων του ‘Copernicus’, το ευρωπαϊκό έργο FPCUP (Framework Partnership Agreement for Copernicus User Uptake) επιδιώκει να ενθαρρύνει την εντατικότερη χρήση των δεδομένων και υπηρεσιών του ‘Copernicus’ για τη δημιουργία νέων εφαρμογών. Οι δράσεις του έργου υλοποιούνται από Ευρωπαϊκή κοινοπραξία 50 εταίρων από 23 χώρες και περιλαμβάνουν ενημερωτικές δράσεις όπως ημερίδες και σεμινάρια, δράσεις υποστήριξης και εκπαίδευσης φορέων που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Copernicus, δράσεις διασύνδεσης εταιρειών και ερευνητικών φορέων με δημόσιους φορείς καθώς και δράσεις για την εύρεση χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα, αυτές οι δράσεις υλοποιούνται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.

Το Δίκτυο GEO-CRADLE

Το GEO-CRADLE φέρνει κοντά σημαντικούς φορείς και χρήστες από τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την αλυσίδα αξίας στην παρατήρησης Γης, με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός πολυ-περιφερειακού δικτύου συντονισμού.

Πρόγραμμα BeyondEDU 

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Κέντρο BEYOND τα τελευταία δύο χρόνια και αφορά στη διαστημική τεχνολογία και την τηλεπισκόπηση. Το πρόγραμμα εισάγει τους μαθητές/τριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στον τεχνολογικό κόσμο της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, προσφέροντας γνώσεις και ερεθίσματα γύρω από καινοτόμες θεματικές που δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία και συνδέουν την υποχρεωτική εκπαίδευση με τις σύγχρονες εξελίξεις στην δορυφορική τεχνολογία που αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών στο μέλλον. Το 2021 το Κέντρο BEYOND επισκέφτηκε 40 σχολεία από 20 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ενώ συνολικά περισσότεροι από 1400 μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από το Πρόγραμμα!