1654514088034

Η Περιφερεια Αττικης σε συνεργασία με το "Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND" του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργάνωσε με επιτυχία σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιας και Ενημέρωσης εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη χρήση της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».

Σκοπός του έργου ειναι η οχύρωση των πόλεων και του κάθε ενός εκ των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής από φυσικές καταστροφές.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 80 άτομα, εκπρόσωποι 23 Δήμων της Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σύλλογοι εθελοντών και πρωτοβουλίες κατοίκων.

285535077 1073897866866332 933215833624993245 n

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στον εναρκτήριο χαιρετισμό τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως προς την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς στην Περιφέρεια Αττικής. « Τα αποτελέσματα του έργου αυτού αφενός θα υποστηρίξουν τη λήψη μέτρων και τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων προστασίας, αφετέρου θα τροφοδοτήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κρίσης κατά την ώρα του καταστροφικού συμβάντος (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός)».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. «Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση κινδύνων. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιστήμη είναι μαζί μας. Μας βοηθάει να έχουμε μια βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο οποίος ανέλυσε την επιστημονική βάση και τους άξονες πολιτικής προστασίας για την Περιφέρεια Αττικής για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Κοντοές «Για πρώτη φορά η ανάλυση είναι τόσο λεπτομερής, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, βασίζεται σε επικαιροποιημένα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, και αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και έγκυρες μεθοδολογίες που συνδυάζουν πολλαπλές πηγές δεδομένων και εξελιγμένα μοντέλα εκτίμησης κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού».

1654514088168

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Νίκος Σταθόπουλος και Αλεξία Τσούνη παρουσίασαν την διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα που δημιούργησε η μονάδα. O Ν. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Βραυρώνα) και του Δήμου Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κακή Θάλασσα, Κάτω Ποσειδωνία, Κάτω Σούνιο) και στην εκτίμηση του κινδύνου σεισμού στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και Φυλής, ενώ η Α. Τσούνη μίλησε για την εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας του ρέματος Πικροδάφνης (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Αλίμου, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού) και του ρέματος Γιώργη (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας) και αναφέρθηκε στην επείγουσα εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας-διάβρωσης-κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν περισσότερο από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021 (Σχοίνος, Βαρυμπόμπη, Βίλια).

285649535 704338447455119 2362452154374797656 n

Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υλοποιείται από μια υψηλού επιπέδου διεπιστημονική ομάδα ερευνητών/τριών που αποτελεί συνεργασία της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Τομέας Υδρολογίας, Υδρομετεωρολογίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Εδαφομηχανικής,Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής  και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας εδώ.

1654514139506