20221020 104400

Η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ συμμετείχε στην Άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων "Σκάμανδρος-ΝΤ 2022" που διοργάνωσε στις 20 Οκτωβρίου η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

310919582 824885685546013 8508142110039017875 n

Ο Διευθυντής Ερευνών EAA και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Δρ Χάρης Κοντοές ήταν ένας από τους τρεις αξιολογητές της Άσκησης ενώ η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου BEYOND, Αλεξία Τσούνη, ήταν μέλος της ομάδας σχεδιασμού της άσκησης και παρουσίασε τα έως σήμερα αποτελέσματα του έργου "Εκτίμηση Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής" στο πλαίσιο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.

310992458 824885728879342 2098422885702763602 nΤην άσκηση παρακολούθησε ο εκτελεστικός γραμματέας Ι. Σελίμης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, η αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού & Τεχνικών Έργων Α. Κατσιγιάννης. Παρόντες ήταν επίσης ο προϊστάμενος της ομάδας ΔΙΑΣ Δ. Κωστής, ο περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. Δ. Πατράκης, ο διοικητής Α.Τ. Αγ. Δημητρίου Δ. Λαδάς, ο διοικητής της Τροχαίας Καλλιθέας Ε. Αρβάλης, ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Π. Προστασίας Π. Φαλήρου Ν. Γιάκοβλεφ, εθελοντές κ.ά.
Την κήρυξη έναρξης της άσκησης έδωσε ο δρ Νίκος Πασσάς, αν. προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της Άσκησης Πλημμυρικών Φαινομένων «ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ – ΝΤ 2022» συνδιοργανώθηκε παράλληλη δράση ενημέρωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου στο 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, με την συμμετοχή της κας Σταυρούλας Σιγούρου από το Κέντρο BEYOND και της κας Κατερίνα Κλάδη από την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Ευχαριστούμε πολύ το 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, και ιδιαίτερα την Διευθύντρια κα. Μαρία Κατόπη και τους εκπαιδευτικούς κα. Αναστασία Ευαγγελοπούλου και κ. Γεώργιο Μαρκόπουλο για την άψογη συνεργασία.

Το Γυμνάσιο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα σχολεία σε σύνολο 104 συμμετοχών που βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στο πλαίσιο των «Climate Detectives Projects 2021-2022» στο «Living Planet Symposium 2022». Για ακόμα μία φορά εντυπωσιαστήκαμε από τον ζήλο και το υψηλό επίπεδο των μαθητών και των μαθητριών ως προς την επιστημονική αλλά και την επιχειρησιακή προσέγγιση του φαινομένου της πλημμύρας, δεδομένου ότι δόθηκε έμφαση σε θέματα πολιτικής προστασίας.

DSCN9151

Η άσκηση “ Σκάμανδρος – ΝΤ 2022”

Η άσκηση “Σκάμανδρος – ΝΤ 2022” αποσκοπεί στον έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών καθώς και να προκαλέσει τη συζήτηση μεταξύ των ασκούμενων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παρουσιαζόμενης στο σενάριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν οι εξής:

  • Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
  • Η δοκιμασία της σύγκλησης και λειτουργίας ενός έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η δοκιμασία της λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.
  • Ο έλεγχος του υφιστάμενου Σχεδίου, της κατανομής των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Συμμετέχοντες/Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες:Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Ν.Τ Αθηνών, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Ν.Τ Αθηνών, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ν.Τ Αθηνών, Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ν.Τ, Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Δ/νση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Δ/νση Μητροπολιτικών Υποδομών, Γρ. Περιφερειακού Συντονιστή Π.Π., Αυτοτελές Γραφείο Τύπου, Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Α, Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε Ν.Τ Αθηνών, Εθελοντική Ομάδα RSFHELLAS, 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 2οΛύκειο Μοσχάτου.