papachristopoulou

H επιστημονική συνεργάτιδα της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Κυριακή Παπαχριστοπούλου, παρουσίασε το poster με τίτλο "Direct effect of Aerosols on Surface Solar Radiation (GHI) for Solar Energy: sensitivity study using CAMS, satellite based and ground-based measurements" στο EMS Annual Meeting (https://ems2022.eu/)  που διεξήχθη από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βόννη.

H ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που λειτουργούν επιχειρησιακά τα μοντέλα της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης ηλιακής ενέργειας SENSE/nextSENSE, είναι μια περιοχή με μεγάλο φορτίο αιρούμενων σωματιδίων (φυσικής και ανθρωπογενούς προέλευσης). Το άμεσο αντίκτυπο που έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ακτινοβολία συμβάλει στη διακύμανση της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Στο συνέδριο EMS2022 που παρεβρέθηκε η ομάδα SolarHUB της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, παρουσιάστηκε η μακροχρόνια (~20 χρόνια) επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας διαφορετικές πήγες οπτικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων (δορυφορικά, μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και μετρήσεις εδάφους).  

Η σημασία της παρούσας μελέτης έγγυται στο γεγονός ότι κατανοώντας πως η χωροχρονική μεταβλητότητα των αιωρούμενων σωματιδίων επιδρά στο δυναμικό ηλιακής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ενεργειακό σχεδιασμό και την αποδοτικότητα των παρόντων και μελλοντικών επενδύσεων που συνδέονται με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 συμμετέχοντες/-ουσες από 48 χώρες προερχόμενοι από τον ακαδημαϊκό τομέα, δημόσιους φορείς και εταιρείες.