22 2

 

Σε κλίμα συνεργασίας διοργανώθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, ενημερωτική ημερίδα για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής», από την Περιφέρεια Αττικής και την Επιχειρησιακή Μονάδα "Κέντρο Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND" του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, στις εγκαταστάσεις της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με μαζική συμμετοχή των Δήμων της Αττικής.

Ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συντόνισε την ημερίδα, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδας Μανωλάκος. Ο Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που υλοποιεί το Έργο, ανέλυσε την επιστημονική βάση, την καινοτομία και τη σημασία του. Στη συνέχεια η επιστημονική συνεργάτιδα της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND, κα Αλεξία Τσούνη και ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης του συνεργαζόμενου Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου (ΕΜΠ) παρουσίασαν αντίστοιχα την εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας σε πολύ υψηλή χωρική ανάλυση, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου καθώς και την εκτίμηση κινδύνων κατολίσθησης και διάβρωσης στις πληγείσες περιοχές των δασικών πυρκαγιών του 2021 στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του Έργου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και τις δυνατότητες βελτίωσης των μέτρων προστασίας.

Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Mέρος Α') υλοποιείται από μία υψηλού επιπέδου διεπιστημονική ομάδα ερευνητών/τριών.

Συντονιστής του Έργου: Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ

Συνεργαζόμενοι φορείς:

  • Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Τομέας Υδρολογίας, Υδρομετεωρολογίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας
  • Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής
  • Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών